[...] są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem, jaki mają na nas toksyny oraz powiązane z nimi stany zapalne. Najbardziej popularnymi i ogólnodostępnymi roślinami są szpinak, jarmuż, rukola czy po prostu sałata. Papryka [...]
[...] smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma do [...]
[...] zakończenie Aby żyć uważnie, nie musisz niczego zmieniać - po prostu rozejrzyj się i włącz swoje zmysły. Poczuj smak swojej porannej kawy, uścisk dłoni przyjaciela czy to, w jaki sposób Twoje palce uderzają w klawiaturę. Zaobserwuj otaczającą Cię sytuację i zwróć uwagę na swoje emocje i odczucia. Możesz być zaskoczony, jak przyjemne i [...]
[...] odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z dziczyzną, owocami morza, [...]
[...] cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także korzyść nawet dla Twojego serca. Czy picie soku żurawinowego ma jakieś wady? Pomimo potencjalnych korzyści dla zdrowia serca, trzeba pamiętać, że sok żurawinowy oferowany w marketach często wzbogacany jest w cukier. Dlatego niektórzy [...]
[...] Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy kupujemy białko konopne, Warto sprawdzić na etykiecie, czy otrzymana odżywka została [...]
[...] zewnętrznym światem i najchętniej zatopiłbyś się w swoim umyśle z powodu hałasu wokół Ciebie? Jeśli tak, to możliwe, że doświadczasz przeciążenia sensorycznego. To, w jaki sposób odczuwamy przeciążenie sensoryczne albo co je wywołuje, jest różne w zależności od osoby. Choć czasami takie przytłoczenie może być przerażającym doświadczeniem, [...]
[...] zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma połączenie pieprzu czarnego i kurkumy? Zmniejsza poziom cholesterolu zwiększa [...]
[...] bakterii i zatrzymanie dobrych jest właśnie spożywanie sfermentowanej żywności i napojów. Dużo się też mówi o odchudzających właściwościach sfermentowanych produktów. W jaki sposób sprzyjają one utracie wagi? Głównie za sprawą bakterii jelitowych, które mogą regulować masę ciała, ale także dzięki dużej ilości składników odżywczych. Trawienie [...]
[...] okolicznej społeczności, uzyskanie najświeższych produktów i zmaksymalizowanie ich wartości odżywczej produktów. Robisz wtedy także coś pozytywnego dla środowiska. To korzystne rozwiązanie dla Ciebie, Twojej społeczności i rolników w Twojej okolicy. Poznaj swoją okolicę i zobacz, jakie masz możliwości na zakup świeżych, sezonowych produktów.
[...] nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby jakoś przetrwać do [...]
[...] Zarówno skupienie, motywacja, jak i nastawienie, to bardzo ważne elementy każdego treningu. Dzięki nim unikamy kontuzji, poprawiamy swoje wyniki i pokonujemy bariery. W jaki sposób pokierować sposobem myślenia, żeby treningi były jeszcze lepsze? Jak wzmocnić motywację? Przypomnij sobie, dlaczego trenujesz? Niezależnie od tego, czy lubisz [...]
[...] przede wszystkim smakiem i konsystencją. Z racji tego, że bazują często na kokosie lub sfermentowanych płatkach zbożowych, to nie mają tego charakterystycznego kwasku, jaki znajdziemy w zwykłych jogurtach. Konsystencja natomiast przypomina taki trochę rzadki budyń. Ani smak, ani konsystencja nie są według mnie wadą. Są to po prostu różnice. [...]
[...] Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób cieszyć się wartościami odżywczymi, które nam daje. Co zrobić z awokado? Z czym łączyć? W jakiej formie zjadać? Posmaruj kanapkę awokado zamiast masłem Gorące [...]
[...] z wersji bez dodatków. Spotykane są również wersje w kapsułkach i tabletkach. Jak dawkować i z czym łączyć Wykorzystanie glutaminy zależeć będzie od celu biologicznego, jaki chcemy osiągnąć. W celu: ochrony przed katabolizmem - zaleca się przyjąć około 5-10g glutaminy przed i po treningu siłowym ochrony przed infekcjami - 3 porcje na dobę w [...]
[...] jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca osoby, pragnące bardziej zadbać o swoje zdrowie czy też poprawić sylwetkę. Wartościowy jadłospis, czyli jaki? Wartościowy jadłospis powinien przede wszystkim dostarczać wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów, a w przypadku diet kształtujących sylwetkę również opierać się [...]
[...] co wpływa na uzyskane efekty sylwetkowe. Z tego też względu zdecydowanie warto świadomie wprowadzać spożywanie tego typu produktów. Problem ten nie jest jednak tak duży, jaki się wydaje. Już żadna kobieta nie będzie musiała twierdzić, że nie zmieni sylwetki, ponieważ jest uzależniona od ciast. Marka ALLNUTRITION wprowadziła w swój asortyment [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
[...] dotyka każdego z nas. W mniejszym lub większym stopniu, ale nie da się przed nim uciec. A to gonią nas terminy w pracy, a to coś ze zdrowiem, z finansami, z samoakceptacją, jakieś zdarzenie losowe — jest tego naprawdę dużo. Stres wpływa na nasze zdrowie emocjonalne oraz fizyczne i może także wpływać na nasze nawyki żywieniowe. Jedni ze stresu [...]